Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia
1. Miten kehtaan pyytää siivoojan sotkuiseen kotiini?
Kodin siisteystaso ei kerro ihmisestä, vaan ennemminkin elämäntilanteesta. Elämäntilanne on muuttuva käsite.
Siivooja ei arvostele ihmistä kodin perusteella, sillä hän ymmärtää, että jokaisella ihmisellä on oma elämäntilanteensa - riippumatta iästä, sukupuolesta tai asemasta.
2. Mitäköhän muut ajattelevat, jos meillä käy siivooja?
Siivoojan autossa ei ole mainostarroja tai muutakaan tietoa yrityksestä. Jos siivoojan käyminen antaa sinule lisää aikaa sinulle tärkeille asioille, onko väliä mitä muut ajattelevat?
3. Pitääkö siivota ennen siivoojan tuloa?
Ylimääräiset tavarat voi siivota pois tieltä, jos sitä ei ole sovittu siivouksen sisältöön. Annetaan kuitenkin siivoojan imuroida, pyyhkiä pölyt ym., jotta hänellekin jäisi jotain tekemistä.
4. Mitä, jos siivoojat vaihtuvat joka kerta? En uskalla päästää kotiini ketä tahansa.
Siivooja pysyy samana, sillä firmassa työskentelee yrittäjä itse. Siivouspalvelun toimintaa ohjaavat arvot ovat rehellisyys ja luotettavuus.
5. Olen hukannut arvokkaan sormukseni / kalvosinnappini / korvakoruni. Mitä, jos se menee imuriin?
Imuri - se epäluotettavin työkumppani. Syö kaiken, minkä ehtii ja mikä on siivoojan silmän ulottumattomissa. Ilmankaan sitä ei pärjää, joten minkäs teet.
Siivooja käyttää yleensä asiakkaan imuria, joten arvotavara voi löytyä asiakkaan oman imurin sisältä. Jos siivooja käyttää omaa imuriaan, pölypussin sisältö käydään läpi asiakkaan pyynnöstä.
6. Mitä jos siivooja kertoo kylillä, että käy meillä siivoomassa?
Siivoojalla on vaitiolovelvollisuus, joten siivooja ei kerro siivouskohteistaan ulkopuolisille.
7. Mitä jos siivooja kertoo muille, miten likaista ja sotkuista kodissani on?
Siivoojalla on vaitiolovelvollisuus, joten siivooja ei kerro siivouskohteistaan ulkopuolisille.
8. Voinko pyytää siivoojaa keräämään lelut, pesemään pyykkiäni, täyttämään tiskikoneen, lajittelemaan ja/tai kierrättämään jätteet?
Siivouspalvelu voidaan sopia sisältämään juuri tuollaisia asioita. Siivouspalvelun sisältö sovitaan asiakkaan toiveiden mukaiseksi.
9. Mitä jos siivooja penkoo kaappejani?
Siivooja ei avaa asiakkaan kaappeja, jos siitä ei ole sovittu siivouksen sisällössä, esimerkiksi kaappien ovien pesu/pyyhkiminen myös sisäpuolelta. Yksinkertaisesti siivojalla ei ole aikaa eikä myöskään mielenkiintoa penkoa toisten kaappeja.
10. Mitä jos siivooja löytää rahaa tai muuta arvokasta siivotessaan kotiani esim. sohvan alta tai muualta kodistani?
Siivooja laittaa siivouksessa löytämänsä rahat tai muut arvoesineet esille tiettyyn paikkaan asiakkaan kotona.
11. Mitä jos siivooja muuttaa kotini järjestystä, siirtelee tavaroitani eri paikkaan tai muuttaa kaappieni sisältöjen järjestystä?
Siivooja ei muuta kodin, kodin tavaroiden tai kaappien sisällön järjestystä, jos asiakas ei ole sitä pyytänyt. Tällaiset muutokset tehdään asiakkaan pyynnöstä ja yhdessä asiakkaan kanssa.
12. Haluaisin keittiön / makuuhuoneen / kodinhoitohuoneen kaappini toimivammiksi. Voiko siivooja auttaa sen suhteen?
Jos asiakas pyytää neuvoja asian suhteen, siivooja voi antaa vinkkejä kaappien sisällön muuttamiseen toimivammaksi. Asiakkaan pyytäessä siivooja voi yhdessä asiakkaan kanssa tehdä näitä muutoksia.
13. Minulla on liikaa tavaraa ja tarvitsisin apua sen karsimisessa. Voiko siivooja auttaa tällaisessa asiassa?
Asiakkaan pyynnöstä siivooja auttaa tavaran karsimisessa, mikä tehdään yhdessä asiakkaan kanssa.
14. Tarvitsen siivousapua, mutta jatkossa haluaisin selviytyä itse kotini siivouksesta. Voiko siivooja tehdä jonkinlaisen siivoussuunnitelman, jota voin jatkossa toteuttaa itse?
Tämä on mahdollista. Siivooja voi tehdä perussiivouksen, jos sellaista ei ole tehty moneen kuukauteen. Siivooja voi hyvin tehdä asiakkaalle viikkosiivoussuunnitelman, jota noudattamalla asiakas voi jatkossa tehdä oman kodin siivouksen kevyemmällä työllä.
15. Haluaisin täyden muutoksen kaappieni järjestykseen. Voiko siivooja auttaa järjestyksen muuttamisessa?
Kyllä voi. Mielellään muutos tehdään yhdessä asiakkaan kanssa, jotta asiakas on tietoinen, mistä mikäkin löytyy jatkossa.
16. Olen huolissani tuttuni / sukulaiseni kodin likaisuudesta. Voinko ostaa siivouksen hänen kotiinsa?
Voit ostaa siivouslahjakortin tutullesi. Lahjakorttiin voidaan sopia tietty tuntimäärä siivousta. Siivouksen sisältö voidaan sopia sitten asiakkaan kanssa.
Jos tutun/sukulaisen asuinoloista on suuri huoli, kannattaa tehdä oman kunnan sosiaalitoimeen Huoli-ilmoitus, jotta henkilö saisi oikeanlaista ja oikea-aikaista apua sosiaalitoimen kautta.
17. Asunnossani on lemmikkejä. Onko se este siivoukselle?
Lemmikit saavat olla asunnossa siivouksen ajan, kunhan ne antavat siivoojan tehdä työnsä rauhassa ja jättävät siivousvälineet rauhaan. Jos asiakas ei ole varma lemmikin "fiksusta" käytöksestä, se olisi hyvä rajata sovitun siivousalueen ulkopuolelle.
18. Onnistuuko osamaksu?
Osamaksu onnistuu. Se kannattaa ottaa puheeksi siivoojan kanssa jo siivousta sovittaessa tai viimeistään ennen laskun eräpäivää.
19. Miksi ei ole pakettitarjousta?
Se ei anna tilaa asiakkaan toiveille.
Mietitään vaikka 2h pakettitarjousta 60 neliön kodille (pölyjen pyyhkiminen, tasojen ja lattioiden pyyhkiminen, WC pesu):
Toisessa on minimalistinen sisustus (eli hyvin vähän tavaraa) ja toisessa runsas sisustus (esim. paljon koriste-esineitä). Ajallisesti toiseen tulisi menemään enemmän aikaa, vaikka neliöitä on yhtä paljon tai sitten jotain olisi pakko jättää tekemättä, jotta pysytään 2h:ssa.
20. Mitä siivooja vihaa?
Viha on kovin voimakas sana... Ja oletetaan, että kysymys liittyy siivoukseen.
Jatkojohtoja tai johtoja yleensä.
Ne lojuvat lattioilla, usein jopa kasoina ja niihin kerääntyy paljon pölyä. Lattian puhdistuksesta tulee hitaampaa ja vaivalloisempaa, kun johtoja pitää yrittää siirrellä ilman, että mikään johto irtoaa tai niihin liitetty laite pysyisi paikallaan.
"Joku" niitä jatkojohtoja on kylvänyt siivoojankin kotiin, mikä on hyvin ärsyttävää.
Miksei vain voisi olla pistorasioita metrin välein joka huoneessa?